Kan man grilla med ved i en kamado grill?

Grilla med ved i kamado grill

Du kan grilla med ved i en kamado grill. Det ger dig en rökigare smak och brinner inte lika runt som kol. Men du kan få riktigt hög värme i grillen och passar bra för t.ex. när du ska baka pizza i kamadogrillen.

Fördelar

Den största fördelen med ved? Det är en enkel ekvation: rök + värme = smak.

  • Smak: Ved, oavsett om det är äpple, ek eller hickory, ger en distinkt rökig ton till din mat, något som kol har svårt att matcha.
  • Miljövänligt: Många typer av ved kommer från hållbara källor, vilket gör dem till ett miljövänligare alternativ.
  • Värme: Ved kan ge en intensiv värme, perfekt för snabb, högtemperaturgrillning.

Nackdelar

Här är några nackdelar med vedgrillning.

  • Tekniska problem: Användning av ved kan, om det inte hanteras korrekt, leda till överhettning och potentiella skador på din kamado grill.
  • Kostnad: Kvalitetsved är oftast dyrare än kol, vilket kan påverka din grillbudget.
  • Oregelbundenhet: Ved tar längre tid att tända och kan vara mer utmanande att hantera än kol.

Ved vs Grillkol

En duell mellan två vanligaste bränslena i grillvärlden: ved mot kol. Det finns många olika sorters grillkol som alla skiljer sig åt. Här är några nyckelpunkter du bör känna till.

BränsleSmakVaraktighetKostnad
VedDistinkt rökig smakVarierande beroende på vedtypOftast dyrare än kol
KolNeutral till mild rökighetLång brinntid, enkel att hanteraMera kostnadseffektiv

Jag har testat över 10 olika grillkol i min kamadogrill. Här kan du läsa min jämförelse och test för det bästa kolet för kamadogrill.

Rulla till toppen