Big green egg logotyp vit
Vårt omdöme:
5/5

Big Green Egg test, omdöme & recension 2024

Vi har testat marknadens bästa kamado grill

Antons Big Green Egg XL

Jag använder Big Green Egg XL

När vi flyttade till hus under 2021 så slog jag till på ett Big Green Egg XL. Jag har nu grillat mig igenom alla fyra årstider och säkert genomfört  100 tillagningar på den keramiska grillen.

Den är dyr, det är det inget snack om. Men jag älskar den. Framförallt så har jag förkärlek till low & slow BBQ och rökning av t.ex. ribs, pulled pork och kyckling – och då passar den här kamadogrillen perfekt!

Resultatet blir otroligt bra varje gång när man väl har tagit sig förbi inlärningskurvan. Värmehållningen är otrolig och min längsta tillagning pågick i 16 timmar med en enda laddning av kol – fläsklägget blev magiskt saftigt. Värmen höll sig stadig genom hela tillagningen trots att det var i november och det var runt 5 grader ute. 

Anton Gustafsson
Anton signatur vit

Anton Gustafsson, grundare av Kamadogrill.se

Mitt betyg av Big Green Egg:
5/5

Fördelar och nackdelar enligt mig

Jag röker ribs low and slow på Big Green Egg

Här är en bild på när jag röker ribs med indirekt värme tack vare så kallade deflektorplattor. Så kallad low & slow BBQ. En stor favorit – ännu bättre blir det när man får tag på St. Louis Cut ribs.

Här grillar jag mitt i vintern. Värmehållningen är lika stabil även när det är ett par minusgrader ute (min kallaste tillagning skedde vid -12 grader) men det tar lite längre tid att tända grillen.

Ytterligare en matbild från när jag lagade Tacos al Pastor på mitt Big Green Egg. Glöm inte att du kan ställa både kastruller och stekpannor över elden.

Utekök med kamado grill från Big Green Egg

Här är en bild på vårt nya utekök som innehåller ett Big Green Egg XL, en Napoleon gasolgrill och en Stekhäll från Muurikka. Trots att kamadon ser liten ut på bilden så är det definitivt kökets kronjuvel. Mångsidigheten med en keramisk grill gör att du kan bland annat röka (Low & Slow), tillaga saker på riktigt hög värme (400+ grader), baka bröd/pizza och koka pasta/ris osv. Det ända jag anser att den inte passar för är t.ex. enkla snabba tillagningar som korv – då väljer jag hellre gasolgrillen.

Big Green Eggs sortiment av grillar

Big Green Eggs sortiment av grillar består av 7 olika modeller som sträcker sig mellan rekommenderade priserna 8.999 kr till 49.999 kr. Ibland kan du ha tur och hitta återförsäljare som erbjuder grillarna till kampanjpris. Lås oss dyka in i de olika modellerna för att se vilken som passar dig bäst.

Big green egg mini - kamado grill
Gallrets diameter25 cm
Yta507 cm²
Vikt17 kg
Höjd43 cm

Big Green Egg Mini

Big Green Egg Mini är en kompakt och högpresterande keramisk grill, som är perfekt för den äventyrslystna gastronomen. Dess unika design låter dig grilla, steka, röka och till och med baka på minimalt utrymme. Trots sitt lilla format ger Big Green Egg Mini dig kontroll över din matlagning med sin överlägsna värmereglering. Perfekt för singelhushåll, campingentusiaster, eller de som söker en kvalitetsgrill för små utrymmen. Det är även ett utmärkt komplement till en större grill för de som önskar diversifiera sin matlagning utomhus.

Vi rekommenderar dessa butikerna:

Big green egg mini max - kamado grill
Gallrets diameter33 cm
Yta855 cm²
Vikt35 kg
Höjd50 cm

Big Green Egg Minimax

Big Green Egg MiniMax är det perfekta valet för grillälskaren i farten. Med sina kompakta mått kombinerat med kraftfull prestanda, erbjuder den ultimata flexibiliteten utan att kompromissa med matlagningsresultaten. Idealisk för campingresor, picknick eller för dem med begränsat utrymme, men som ändå eftersträvar den autentiska Big Green Egg-upplevelsen.

Vi rekommenderar våra samarbetspartners:

Big green egg small - kamado grill
Gallrets diameter33 cm
Yta855 cm²
Vikt36 kg
Höjd61 cm

Big Green Egg Small

Big Green Egg Small är den ideala grillen för mindre hushåll eller stadsliv där utrymme är viktigt. Den kombinerar kompakt design med förstklassig matlagningskapacitet – perfekt för att grilla, röka eller steka dina favoriträtter. Välj Small när du vill ha fullständig kulinarisk kontroll i ett mindre format, utan att kompromissa med kvaliteten på dina grillade läckerheter.

Vi rekommenderar våra samarbetspartners:

Big green egg medium - kamado grill
Gallrets diameter40 cm
Yta1140 cm²
Vikt51 kg
Höjd72 cm

Big Green Egg Medium

Big Green Egg Medium är en utmärkt balans mellan storlek och kapacitet. Den är perfekt för familjen eller för matälskaren som vill bjuda in vänner till middag. Denna grill erbjuder flexibiliteten att tillaga allt från stekar till pizza, med noggrann temperaturkontroll. Välj Medium när du önskar ett brett matlagningsregister i en praktiskt hanterbar storlek. Den är rätt val för de som vill ha mer utrymme att utforska sina grillfantasier.

Vi rekommenderar våra samarbetspartners:

Big green egg large - kamado grill
Gallrets diameter46 cm
Yta1688 cm²
Vikt73 kg
Höjd84 cm

Big Green Egg Large

Big Green Egg Large är den mest populära modellen, som erbjuder det ultimata utomhusköket med stor kapacitet. Perfekt för hemmakocken som vill imponera på en större grupp gäster. Med Large kan du samtidigt grilla, röka, steka och baka flera rätter. Om du letar efter en grill som kan hantera allt, från familjens vardagsmiddagar till stora sommarfester, är Large ditt självklara val.

Vi rekommenderar våra samarbetspartners:

Big green egg xlarge - kamado grill
Gallrets diameter61 cm
Yta2919 cm²
Vikt99 kg
Höjd78 cm

Big Green Egg XLarge

Big Green Egg XLarge tar grillning till nästa nivå. Den är perfekt för den seriöse grillentusiasten eller proffskocken, med oöverträffad kapacitet för att tillaga flera rätter samtidigt. Oavsett om du granskar, röker, steker eller bakar, hanterar XLarge allt med lätthet. Om du vill skapa minnesvärda kulinariska upplevelser för stora grupper eller evenemang, är XLarge din bästa vän i utomhusköket.

Vi rekommenderar våra samarbetspartners:

Big green egg 2xlarge - kamado grill
Gallrets diameter73 cm
Yta4185 cm²
Vikt170 kg
Höjd90 cm

Big Green Egg 2XLarge

Big Green Egg 2XLarge (XXL) är den ultimata grillmästarens dröm. Dess enorma kapacitet gör den perfekt för storskaliga evenemang, catering eller för den verkligt passionerade hemmakocken. Med 2XLarge kan du enkelt grilla, röka, steka och baka stora mängder mat samtidigt, utan att kompromissa med kvaliteten. Om du behöver en grill som kan matcha dina största kulinariska ambitioner, är 2XLarge valet för dig.

Vi rekommenderar våra samarbetspartners:

De olika modellerna jämfört med varandra

Gallrets diameterYtaViktHöjdRek. cirka pris
Big Green Egg Mini25 cm507 cm²17 kg43 cm8.999 kr
Big Green Egg Minimax33 cm855 cm²35 kg50 cm13.499 kr
Big Green Egg Small33 cm855 cm²36 kg61 cm13.499 kr
Big Green Egg Medium40 cm1140 cm²51 kg72 cm17.599 kr
Big Green Egg Large46 cm1688 cm²73 kg84 cm23.499 kr
Big Green Egg Xlarge61 cm2919 cm²99 kg78 cm43.299 kr
Big Green Egg 2Xlarge734185 cm²170 kg90 cm51.995 kr

Big Green Egg jämfört med andra leverantörer

Big Green EggKamado JoePrimo Ceramic GrillsKamado SumoHabanero BBQ
MaterialKeramikKeramikKeramikKeramikKeramik
TillverkningslandMexicoUSAUSAN/AN/A
Band & GångjärnsmaterialPulverlackerat stålPulverlackerat stålPulverlackerat stålPulverlackerat stålPulverlackerat stål
Garanti på keramiska kroppenLivstidLivstidLivstidLivstidLivstid
Garanti övriga delar1-5 år2-5 år30 dagar-5 år1-3 år3 år
FärgGrönRödSvartSvart/GrönSvart/Vit/Röd/Blå/Grön
StällningIngår inteIngårIngårIngårIngår
Antal modeller712566

Big Green Egg vs Kamado Joe

Kamado Joe är en stark konkurrent till Big Green Egg, och båda företagen erbjuder högkvalitativa keramiska grillar. Några av de huvudsakliga skillnaderna inkluderar:

 • Tillbehör: Kamado Joe’s grillar kommer ofta med fler tillbehör inkluderade som standard, som galler som kan justeras till olika höjder.
 • Pris: Kamado Joe kan ofta vara billigare, särskilt med tanke på de inkluderade tillbehören.

Big Green Egg vs Primo Ceramic Grills

Primo är ett annat populärt märke i kamado-världen. Några av skillnaderna inkluderar:

 • Design: Primo-grillar har en unik oval design som kan ge mer matlagningsyta än en rund kamado.
 • Tillverkningsplats: Till skillnad från Big Green Egg, som tillverkas i Mexiko, tillverkas Primo-grillar i USA.

Big Green Egg vs Kamado Sumo

Kamado Sumo är det största svenska varumärket som säljer kamadogrillar. Några av skillnaderna inkluderar:

 • Design: Kamado Sumos design påminner mycket om BGE. De erbjuder dock både svarta och gröna kamados. Enligt mig så ser de dock aningen billigare ut i finishen jämfört med Big Green Egg.
 • Tillverkningsplats: Till skillnad från Big Green Egg, som tillverkas i Mexiko, tillverkas Sumo-grillarna i Asien.

Material och kvalitet

Big Green Egg är känd för sin högkvalitativa keramik och robusta design, vilket ger den en lång livslängd och fantastisk värmeisolering. Kamado Joe och Kamado Sumo erbjuder också liknande robusthet, men jag märkte att Primo Ceramic Grills, medan de fortfarande håller hög kvalitet, kanske inte har samma grad av hållbarhet.

Temperaturkontroll

När det gäller att behålla och justera temperaturen, är Big Green Egg bästa kamdaogrillen på marknaden. Jag har själv kört low & slow i 16 timmar med en laddning av kol där temperaturen under alla dessa timmar flukturerade endast ett par enstaka grader. 

Dess precisionskontroll är oslagbar, vilket ger oöverträffad konsekvens. Kamado Joe och Primo Ceramic Grills kommer nära, medan Kamado Sumo, trots att den är effektiv, inte har samma finjusterade kontroll.

Tillbehör & funktioner

Varje varumärke erbjuder en rad tillbehör, men Big Green Egg leder på detta område också, med ett omfattande sortiment av unika funktioner och tillägg. Primo Ceramic Grills och Kamado Joe har också bra tillbehör, men jag har funnit att Kamado Sumo’s sortiment är något begränsat.

Kapacitet & flexibilitet

Big Green Egg erbjuder en mängd olika modeller för olika behov, vilket ger stor flexibilitet. Kamado Joe och Kamado Sumo har också varierande storlekar och modeller, men Primo Ceramic Grills, med dess unika ovala form, ger lite extra matlagningsflexibilitet.

Garanti & kundsupport

När det gäller kundsupport och garantier, har jag hittat att alla fyra varumärkena står starka. Big Green Egg, Kamado Joe, och Primo Ceramic Grills erbjuder livstidsgarantier på sina keramiska delar, medan Kamado Sumo erbjuder en generös 5-års garanti. Observera att garantin endast gäller för förstahandsägaren. Köper du en grill begagnat gäller alltså inte garantin.

 • Big Green Egg – Livstids garanti på keramiska kroppen
 • Kamado Joe – Livstids garanti på keramiska kroppen
 • Primo Ceramic Grills – Livstids garanti på keramiska kroppen
 • Kamado Sumo – Livstids garanti på keramiska kroppen

Pris

Big Green Egg är på den högre änden av prisskalan, men dess kvalitet och hållbarhet gör det till ett kostnadseffektivt val på lång sikt. Tar du hand om din kamado grill så kan du ha den hela livet.

Kamado Joe och Primo Ceramic Grills är liknande i pris (strax under), medan Kamado Sumo och Habanero BBQ erbjuder ett mer budgetvänligt alternativ.

VarumärkeAntal modellerBilligaste modellenDyraste modellenBolagets säteTillverkningsland
Big Green Egg78.695 kr49.995 krUSAMexico
Kamado Joe126.790 kr39.990 krUSAUSA
Primo Ceramic Grills515.490 kr33.990 krUSAUSA
Kamado Sumo63.495 kr19.995 krSverigeN/A
Habanero BBQ63.490 kr24.990 krSverigeN/A

Big Green Egg jämfört med andra leverantörer

Det finns en mängd tillbehör tillgängliga för att förbättra din Big Green Egg-upplevelse. Några av de mest populära inkluderar:

Big Green Egg nest

Ett ”Nest” erbjuder en mobil bas för din Big Green Egg. Tillverkad av hållbart stål, erbjuder den stabilitet och höjd, vilket gör det lättare att flytta och använda din grill.

Pizzasten

Big Green Egg’s pizzasten är speciellt designad för att tåla höga temperaturer och jämnt distribuera värmen, vilket ger dig den perfekta, krispiga pizzabotten varje gång.

Rökträ av olika slag

För att tillföra en unik, rökig smak till dina rätter, överväg att använda rökträ. Finns i en rad olika smaker inklusive äpple, körsbär, hickory och mesquite.

Temperaturkontroll

När det gäller att behålla och justera temperaturen, är Big Green Egg bästa kamdaogrillen på marknaden. Jag har själv kört low & slow i 16 timmar med en laddning av kol där temperaturen under alla dessa timmar flukturerade endast ett par enstaka grader. 

Dess precisionskontroll är oslagbar, vilket ger oöverträffad konsekvens. Kamado Joe och Primo Ceramic Grills kommer nära, medan Kamado Sumo, trots att den är effektiv, inte har samma finjusterade kontroll.

Tillbehör & funktioner

Varje varumärke erbjuder en rad tillbehör, men Big Green Egg leder på detta område också, med ett omfattande sortiment av unika funktioner och tillägg. Primo Ceramic Grills och Kamado Joe har också bra tillbehör, men jag har funnit att Kamado Sumo’s sortiment är något begränsat.

Kapacitet & flexibilitet

Big Green Egg erbjuder en mängd olika modeller för olika behov, vilket ger stor flexibilitet. Kamado Joe och Kamado Sumo har också varierande storlekar och modeller, men Primo Ceramic Grills, med dess unika ovala form, ger lite extra matlagningsflexibilitet.

Garanti & kundsupport

När det gäller kundsupport och garantier, har jag hittat att alla fyra varumärkena står starka. Big Green Egg, Kamado Joe, och Primo Ceramic Grills erbjuder livstidsgarantier på sina keramiska delar, medan Kamado Sumo erbjuder en generös 5-års garanti. Observera att garantin endast gäller för förstahandsägaren. Köper du en grill begagnat gäller alltså inte garantin.

 • Big Green Egg – Livstids garanti på keramiska kroppen
 • Kamado Joe – Livstids garanti på keramiska kroppen
 • Primo Ceramic Grills – Livstids garanti på keramiska kroppen
 • Kamado Sumo – Livstids garanti på keramiska kroppen

Pris

Big Green Egg är på den högre änden av prisskalan, men dess kvalitet och hållbarhet gör det till ett kostnadseffektivt val på lång sikt. Tar du hand om din kamado grill så kan du ha den hela livet.

Kamado Joe och Primo Ceramic Grills är liknande i pris (strax under), medan Kamado Sumo och Habanero BBQ erbjuder ett mer budgetvänligt alternativ.

Vanliga frågor om Big Green Egg

Big Green Egg grillar tillverkas i Mexiko, med hjälp av gamla tekniker som har förfinats och moderniserats över tid. Numera är fabriken hypermodern.

Även om Big Green Egg kan verka dyrt i jämförelse med konventionella grillar, erbjuder dess kvalitet, hållbarhet, mångsidighet och prestanda utmärkt värde för pengarna. Jag anser att deras grillar är värda pengarna om man har budget för att köpa en.

Ja, du kan använda din Big Green Egg året runt. Tack vare dess överlägsna isolering, kan den användas även under de kallaste månaderna. 

Sammanfattning och slutsas

Låt mig börja med min absoluta ståndpunkt – har du en stor budget och ett intresse för matlagning så anser jag att du ska välja ett Big Green Egg. Med det sagt så är jag väl medveten om prislappen och förstår om man går på någon av de Svenska varumärkena istället för att komma ner i prisnivå.

Jag har tillagat uppskattningsvis runt 100 middagar på mitt Big Green Egg XLarge och är fantastisk nöjd. Kamadogrillen presterar i ur och skur och har ett otroligt brett register när det gäller olika tillagningssätt. Din kamado grill är allt annat än bara en vanlig grill. 

Jag rekommenderar Big Green Egg starkt och tipsar om att köpa den ny istället för begagnad. Köper du en begagnad kamado grill från Big Green Egg så gäller inte garantin. Läs min stora jämförelse av de bästa kamadogrillarna 2024.

Rulla till toppen