Kamado Sumo logotyp vit
Vårt omdöme:
4/5

Kamado Sumo test, omdöme & recension 2024

Bästa kamadogrillen från ett svenskt företag

Fördelar och nackdelar enligt mig

Antons Big Green Egg XL

Jag använder en kamado grill

När vi flyttade till hus under 2021 så slog jag till på en kamado grill. Jag har nu grillat mig igenom alla fyra årstider och säkert genomfört  100 tillagningar på den keramiska grillen.

I mitt fall blev det en Big Green Egg. Den är dyr, det är det inget snack om. Men jag älskar den. Framförallt så har jag förkärlek till low & slow BBQ och rökning av t.ex. ribs, pulled pork och kyckling – och då passar den här kamadogrillen perfekt!

Resultatet blir otroligt bra varje gång när man väl har tagit sig förbi inlärningskurvan. Värmehållningen är otrolig och min längsta tillagning pågick i 16 timmar med en enda laddning av kol – fläsklägget blev magiskt saftigt. Värmen höll sig stadig genom hela tillagningen trots att det var i november och det var runt 5 grader ute. 

På den här sidan går vi igenom Kamado Sumo, deras grillar och hur de står sig mot jättarna på marknaden.

Anton Gustafsson
Anton signatur vit

Anton Gustafsson, grundare av Kamadogrill.se

Mitt betyg av Kamado Sumo:
4/5

Kamado Sumos sortiment av grillar

Kamado Sumos sortiment av grillar består av 6 olika modeller som sträcker sig mellan rekommenderade priserna 3.495 kr till 19.995 kr. Ibland kan du ha tur och hitta återförsäljare som erbjuder grillarna till kampanjpris. Lås oss dyka in i de olika modellerna för att se vilken som passar dig bäst.

Kamado Sumo Mini
Vikt27 kg
Höjd62 cm
Bredd37 cm
Grillyta31 cm

Kamado Sumo Mini

Kamado Sumo Mini är en kompakt och prisvärd kamadogrill perfekt för den lilla familjen eller den stadsboende. Dess lilla storlek gör den idealisk för balkonger eller små uteplatser. Trots sin storlek erbjuder den otrolig termisk effektivitet för en mängd matlagningsmetoder. Välj Kamado Sumo Mini när utrymme är en begränsning, men du fortfarande vill njuta av den rika smaken av matlagning på en kamadogrill.

Vi rekommenderar dessa butikerna:

Kamado Sumo Jr
Vikt40 kg
Höjd63 cm
Bredd41 cm
Grillyta34 cm

Kamado Sumo Jr

Kamado Sumo Jr är det perfekta valet för den ambitiösa grillentusiasten med begränsat utrymme. Denna kompakta grill levererar trots sin storlek stora smaker, tack vare dess överlägsna värmebehållning och kontroll. Passar perfekt för mindre hushåll, balkonggrillning eller för campingäventyr. Välj Kamado Sumo Jr när du vill ha en kompakt grill utan att kompromissa med kvaliteten och flexibiliteten i matlagningen.

Vi rekommenderar våra samarbetspartners:

Kamado Sumo Midi
Vikt86 kg
Höjd121 cm
Bredd55 cm
Grillyta47 cm

Kamado Sumo Midi

Kamado Sumo Midi kombinerar kompakthet med ökad kapacitet, vilket gör den idealisk för dem som regelbundet grillar för familj och vänner. Med Midi kan du steka, grilla, röka och till och med baka bröd med otrolig precision. Den är perfekt för mellanstora hushåll som älskar att vara kreativa med sina grillrätter. Välj Midi när du behöver mer flexibilitet och kapacitet i en fortfarande bärbar och kompakt design.

Vi rekommenderar våra samarbetspartners:

Kamado Sumo Maxi
Vikt 108 kg
Höjd 123 cm
Bredd 64 cm
Grillyta 56 cm

Kamado Sumo Maxi

Kamado Sumo Maxi är en utmärkt kamado grill för den seriösa grillälskaren. Den erbjuder betydande matlagningskapacitet och otrolig temperaturkontroll för en rad olika matlagningsmetoder – från att grilla, röka till långsam matlagning. Med Maxi kan du enkelt hantera större samlingar och tillreda större mängder mat. Perfekt för stora hushåll eller de som älskar att underhålla. Välj Kamado Sumo Maxi när din passion för grillning kräver den ultimata kamadogrillen.

Vi rekommenderar våra samarbetspartners:

Kamado Sumo Signature Midi
Vikt95 kg
Höjd125 cm
Bredd56 cm
Grillyta47 cm

Kamado Sumo Signature Midi

Kamado Sumo Signature Midi är för grillmästaren som värderar prestanda och estetik. Den erbjuder samma fantastiska matlagningskapacitet och värmebehållning som Sumo Midi, men med en förbättrad, lyxig finish. Den passar perfekt för den kräsna grillälskaren som vill ha en grill som är lika imponerande att se på som den är att laga på. Välj Signature Midi när du vill ha både exceptionell kvalitet och sofistikerad design i din utomhuskokupplevelse.

Kamado Sumo Signature Pro
Vikt145 kg
Höjd133 cm
Bredd67 cm
Grillyta56 cm

Kamado Sumo Signature Pro

Kamado Sumo Signature Pro är grillningen på högsta nivå. Med sitt elegant utformade yttre och dess överlägsna temperaturkontroll och kapacitet, erbjuder det grillmästaren en oslagbar upplevelse. Signature Pro är perfekt för den passionerade och erfarna grillaren som vill ha maximal kontroll och prestanda. Välj Signature Pro när du vill ha en grill som matchar din avancerade kulinariska kompetens och förvandlar varje grilltillfälle till en gourmetupplevelse. Grillen är framtagen tillsammans med kändiskocken Johan Jureskog.

Vi rekommenderar våra samarbetspartners:

De olika modellerna jämfört med varandra

Gallrets diameterYtaBredd (exkl. sidobord)HöjdRek. cirka pris
Kamado Sumo Mini31 cm507 cm²37 cm62 cm3.495 kr
Kamado Sumo Jr34 cm855 cm²34 cm63 cm4.495 kr
Kamado Sumo Midi47 cm855 cm²55 cm121 cm10.995 kr
Kamado Sumo Maxi56 cm1140 cm²64 cm123 cm14.995 kr
Kamado Sumo Signature Midi47 cm1688 cm²56 cm125 cm13.995 kr
Kamado Sumo Signature Pro56 cm2919 cm²67 cm133 cm19.995 kr

Big Green Egg jämfört med andra leverantörer

Big Green EggKamado JoePrimo Ceramic GrillsKamado SumoHabanero BBQ
MaterialKeramikKeramikKeramikKeramikKeramik
TillverkningslandMexicoUSAUSAN/AN/A
Band & GångjärnsmaterialPulverlackerat stålPulverlackerat stålPulverlackerat stålPulverlackerat stålPulverlackerat stål
Garanti på keramiska kroppenLivstidLivstidLivstidLivstidLivstid
Garanti övriga delar1-5 år2-5 år30 dagar-5 år1-3 år3 år
FärgGrönRödSvartSvart/GrönSvart/Vit/Röd/Blå/Grön
StällningIngår inteIngårIngårIngårIngår
Antal modeller712566

Intervju med Marcus Lindahl - med grundare av Kamado Sumo

Jag tog kontakt med Marcus Lindahl som är en av grnudarna av Kamado Sumo. 

Det gav mig möjligheten att ställa ett par frågor för att räta ut de vanligaste frågetecken bland potentiella kunder.

Marcus Lindahl - grundare och delägare av Kamado Sumo

Marcus Lindahl
Medgrundare & delägare av Kamado Sumo
Kontakta Marcus genom Linkedin

I vilket land tillverkas era produkter?

– Våra keramikgrillar tillverkas i Kina där de här långa traditioner och keramiktillverkning och den bästa leran. De har hållit på med liknande lerugnar i över 3000 år innan de moderna keramikgrillar blev populära. Vårt ledord är annars i likhet med inspiration från Apple;  ”Designed in Sweden, assembled i China”.

Har ni lager och support i Sverige?

– Vi har vårt kontor i Stockholm och vår lager hos PostNord TPL i Ljungby, Småland, som fungerar otroligt bra. Alla leveranser skickas med DHL. 

Vad urskiljer Kamado Sumo och era kamadogrillar jämfört med andra lågprisvarianter på den Svenska marknaden?

– Vår målsättning är att erbjuda den bästa produkten på marknaden i förhållande till priset – Bäst pris i förhållande till prestanda – vi arbetar mycket med produktutveckling och kvalitetsarbete, så som exklusiva sidobord och handtag i teak och innovativa tillbehör till kamadogrillen så som Grillmästarens Rotissierie och Pizzaugn. VI arbetar i vår produktutveckling tillsammans med de välkända kockarna Johan Jureskog och Albin Wessman. 

Prisskillnaden lockar många svenskar till Kamado Sumo - men hur skulle ni beskriva att kvalitén står sig mot de stora marknadsaktörerna som Big Green Egg och Kamado Joe?

– BIg Green Egg och Kamado Joe är jättefina produkter mycket mycket hög kvalitet. Vår målsättning är att ha produkter i samma nivå kvalitetsmässigt och med innovativ design och tillbehör.  Vi kan hålla en lägra prisnivå tack var en smart affärsmodell med effektiv logistik, och låga overhead kostnader. 

Kamado Sumo vs Big Green Egg

Material och Byggkvalitet
När jag känner och undersöker Kamado Sumo och Big Green Egg, känner jag en distinkt premiumkänsla hos båda. De använder tungt gjutjärn och rostfritt stål, vilket bidrar till en hållbar konstruktion och enastående termisk prestanda. Big Green Egg, med sin långa historia och beprövade design, är känd för sin hållbarhet. Kamado Sumo, å andra sidan, imponerar med sina högkvalitativa material och moderna design.

Temperaturkontroll och -konsekvens
Temperaturkontrollen är av högsta kvalitet för både Kamado Sumo och Big Green Egg. De bevarar värmen effektivt och gör det möjligt att finjustera temperaturen för en rad olika matlagningsmetoder. Medan Big Green Egg har visat sig vara en konsekvent prestigefylld spelare, har Kamado Sumo uppvisat liknande förmågor, vilket gör dem till en stark konkurrent på den svenska marknaden.

Tillbehör och Funktioner
Båda märkena erbjuder en rad tillbehör för att utöka grillningens mångsidighet. Big Green Egg har en enormt bred produktlinje, medan Kamado Sumo inkluderar flera tillbehör som standard, vilket är en stark fördel för dem. Kamado Sumo lyckas också skapa ett intryck med sina specialdesignade tillbehör som verkligen kompletterar deras produkter.

Kapacitet och Flexibilitet
När det gäller kapacitet och flexibilitet, har både Big Green Egg och Kamado Sumo flera modeller för att passa olika matlagningsbehov. Big Green Egg, med sina sju olika storlekar, kan passa alla från hemma-kocken till den professionella kocken. Kamado Sumo, å andra sidan, erbjuder fem modeller, alla med en generös matlagningsyta som inte kompromissar med portabilitet.

Pris och Kostnadseffektivitet
Big Green Egg, som en välkänd aktör på marknaden, tenderar att vara på den högre änden av prisskalan. Kamado Sumo erbjuder å andra sidan utmärkt kvalitet till ett konkurrenskraftigt pris, vilket gör det till ett attraktivt alternativ för dem som vill ha en premium kamadogrill utan att bryta banken.

Garanti och Kundsupport
Kamado Sumo’s livstidsgaranti på alla keramiska delar visar deras starka engagemang för kundtillfredsställelse och kvalitetsförsäkran, vilket är jämförbart med Big Green Eggs omfattande garantier och utmärkt kundservice.

Kamado Sumo vs Kamado Joe

Material och Byggkvalitet
Både Kamado Sumo och Kamado Joe imponerar med sin robusta konstruktion. Kamado Joe, känd för sin innovativa design och förstklassiga material, sätter standarden högt. Kamado Sumo möter utmaningen med sin robusta konstruktion och bevisar att de kan stå upp mot de bästa i branschen.

Temperaturkontroll och -konsekvens
Här har både Kamado Joe och Kamado Sumo visat exceptionella prestanda. Kamado Joe, med sina patentanmälda innovationer, ger utmärkt temperaturkontroll. Samtidigt erbjuder Kamado Sumo jämn och pålitlig värme, vilket gör dem till ett pålitligt alternativ.

Tillbehör och Funktioner
Här skiner Kamado Joe med sin ”Divide & Conquer” flexibla matlagningssystem och andra innovativa funktioner. Kamado Sumo, å andra sidan, inkluderar viktiga tillbehör som standard och erbjuder också ett utmärkt utbud av tillbehör för att bredda din kulinariska horisont.

Kapacitet och Flexibilitet
Både Kamado Sumo och Kamado Joe erbjuder flera storlekar av grillar för att passa olika behov. Kamado Joe’s flexibla matlagningssystem ger lite mer anpassningsförmåga, men Kamado Sumo erbjuder generös matlagningsyta över alla sina modeller.

Pris och Kostnadseffektivitet
Kamado Joe, med sina premiumfunktioner och innovationer, kan vara en större investering. Kamado Sumo, å andra sidan, erbjuder fantastisk prestanda och hög kvalitet till ett mer överkomligt pris, vilket ger dem en fördel när det gäller kostnadseffektivitet.

Garanti och Kundsupport
Kamado Sumo visar återigen deras engagemang för kundnöjdhet med sin livstidsgaranti på keramiska delar. Kamado Joe har också en stark garantipolicy, vilket bevisar deras engagemang för kvalitet och kundnöjdhet.

VarumärkeAntal modellerBilligaste modellenDyraste modellenBolagets säteTillverkningsland
Big Green Egg78.695 kr49.995 krUSAMexico
Kamado Joe126.790 kr39.990 krUSAUSA
Primo Ceramic Grills515.490 kr33.990 krUSAUSA
Kamado Sumo63.495 kr19.995 krSverigeN/A
Habanero BBQ63.490 kr24.990 krSverigeN/A

Populära tillbehör till Kamado Sumo

Det finns en mängd tillbehör tillgängliga för att förbättra din Kamado Sumo grill. Några av de mest populära inkluderar:

Askverktyg

Ett askverktyg hjälper dig att rengöra din Kamado Sumo efter varje användning. Det gör det enkelt att ta bort aska från grillens botten, vilket bidrar till att bibehålla grillens effektivitet och livslängd.

Pizzasten

En pizzasten gör att du kan förvandla din Kamado Sumo till en högtemperaturugn för att baka den perfekta pizzan. Stenen absorberar fukt och ger en krispig, pizzabotten varje gång.

Rökträ av olika slag

För att tillföra en unik, rökig smak till dina rätter, överväg att använda rökträ. Finns i en rad olika smaker inklusive äpple, körsbär, hickory och mesquite.

Kycklinghållare (Beer car chicken)

Kycklinghållaren är ett måste för alla som älskar grillad kyckling. Den stöder kycklingen i upprätt läge, vilket garanterar jämn matlagning och en krispig hud runt om.

Deflektorplattor

Deflektorplattor är essentiella för indirekt grillning på din Kamado Sumo. De skyddar maten från direkt flammor och tillåter jämn värmefördelning, vilket är idealiskt för långsam matlagning.

Dessa tillbehör förhöjer din matlagningsupplevelse och ger dig större kontroll över din grillning, vilket gör att du kan experimentera och skapa fantastiska rätter varje gång.

Vanliga frågor om Kamado Sumo

Kamado Sumo utmärker sig för sin kvalitet, mångsidighet och långa livslängd. Det är en mycket effektiv grill med utmärkt temperaturkontroll, vilket gör den perfekt för alla typer av matlagning: grilla, röka, baka, eller laga långkok.

Kamado Sumo står sig mycket bra i jämförelse. Den erbjuder liknande prestanda när det gäller värmebehållning och temperaturkontroll. Dessutom har den ett attraktivt pris och hög tillverkningskvalitet.

Det beror på dina specifika behov. Om du ofta grillar för stora grupper kan en större modell som Kamado Sumo Maxi eller Signature Pro vara lämplig. För mindre grupper eller om utrymme är en begränsning, kan Kamado Sumo Mini eller Jr vara ett utmärkt val.

Ja, Kamado Sumo erbjuder utmärkt värde för pengarna. Den höga kvaliteten, prestandan och mångsidigheten gör det till en investering som kommer att ge glädje i många år framöver.

Kamado Sumo säljs av flera återförsäljare både online och i fysiska butiker. Vi rekommenderar våra samarbetspartners Bagaren & Kocken, Cervera och GardenStore.

Sammanfattning och min slutsats

Låt mig börja med min absoluta ståndpunkt – har du en stor budget och ett intresse för matlagning så anser jag att du ska välja ett Big Green Egg. Med det sagt så är jag väl medveten om prislappen och förstår om man går på någon av de Svenska varumärkena istället för att komma ner i prisnivå.

Då är Kamado Sumo ett mycket bra val. Majoriten av alla människor skulle förmodligen inte märka någon skillnad på hur de olika grillarna levererar då alla är av hög kvalité.

Jag har tillagat uppskattningsvis runt 100 middagar på mitt Big Green Egg XLarge och är fantastisk nöjd. En kamado grill är utan tvekan det bästa och roligaste matlagningsredskapet jag har ägt.

Jag rekommenderar Kamado Sumo och tipsar framförallt om att köpa den ny istället för begagnad. Köper du en begagnad kamado grill från Kamdo Sumo så gäller inte garantin. Läs min stora jämförelse av de bästa kamadogrillarna 2024.

Rulla till toppen