Olika sorters grillkol och deras egenskaper & fördelar

Olika sorters kol till kamado grill

Att grillkol är essentiellt för att uppnå optimala grillresultat är ingen hemlighet. Valet av rätt kol kan dock vara en utmaning, särskilt om du är ny i grillvärlden. 

I denna artikel kommer vi att dyka djupt in i olika sorters grillkol för att jämföra deras egenskaper, fördelar och hur de kan användas optimalt i en kamado grill.

Det är viktigt att förså att valet av grillkol påverkar bland annat dessa punkter:

Mina två favoritkol är Big blocks från Kamado Joe och Quebracho-kol överlag. Här kommer nu hela jämförelsen av de vanliga kolsorterna på den svenska grillmarknaden.

Big blocks

Big blocks är mycket stora bitar av grillkol. De är kända för sin långvariga brinntid, och ger en stabil och jämn värme. De är utmärkta för långa grillningar eftersom de kan hålla värmen under många timmar utan att behöva bytas ut. Dock kan big blocks vara något överdimensionerade för mindre grillar och kortare grillningar.

Träkol

Träkol är det mest traditionella grillkolet och har en fantastisk förmåga att ge en rik, rökig smak till maten. Träkol brinner snabbare än big blocks, men ger en mycket högre temperatur. Det är utmärkt för snabba grillningar eller när du vill ha en stark grillflamma.

Svenskt björkkol

Svenskt björkkol är känt för sin höga värme och lång brinntid. Björkkol producerar mycket lite rök, vilket gör att maten får en mild, naturlig rökig smak. Detta gör björkkol till ett utmärkt val för alla som vill ha en mer subtil smakprofil.

Quebracho

Quebracho, också känt som ”axbrytare”, är ett otroligt hårt träkol som producerar mycket värme och har en mycket lång brinntid. Dess hårdhet innebär att det brinner längre än de flesta andra kolen, vilket gör det till ett utmärkt val för långa grillningar. Quebracho producerar också lite rök, vilket ger maten en mild, men distinkt, rökig smak.

Buena charcoal

Buena charcoal är känt för att vara mycket miljövänligt. Det är tillverkat av 100% hållbart odlade träd och producerar mycket låga nivåer av rök och aska. Buena charcoal brinner vid en jämn, medelhög temperatur, vilket gör det till ett bra allround-val.

Marabu träkol

Marabu träkol kommer från Marabu trädet, en invasiv art i Kuba. Användningen av detta kol bidrar därför till att bekämpa miljöproblem i regionen. Marabu kol är mycket hårt, vilket ger det en lång brinntid och det producerar en konstant hög värme. Det ger maten en subtil, rökig smak.

Ekkol

Ekkol har en stark och unik rökig smak som är mycket uppskattad av grillentusiaster. Ekkol brinner vid en mycket hög temperatur och har en lång brinntid, vilket gör det till ett utmärkt val för långa grillningar.

Bokkol

Bokkol är känt för sin milda, söta smak. Det brinner vid en medelhög temperatur och har en medellång brinntid, vilket gör det till ett bra val för både snabba och långa grillningar. Bokkol producerar lite rök, vilket ger maten en subtil, men distinkt smak.

Alkol

Alkol är känt för sin unika, söta smak och sin långa brinntid. Alkol brinner vid en lägre temperatur än de flesta andra kolen, vilket gör det till ett utmärkt val för långsam matlagning. Alkol producerar dock mer rök än många andra kolen, vilket ger maten en stark, rökig smak.

Bästa grillkolet för low & slow (rökning)

För ”low and slow” grillning, där maten tillagas långsamt över låg värme, är det viktigt att välja ett kol som brinner länge och stabilt. Big blocks, Quebracho och Ekkol är alla utmärkta alternativ tack vare deras långa brinntid och förmågan att ge en konstant, låg temperatur.

Quebracho, även känt som ”axbrytare”, är särskilt bra för denna grillstil, då det är mycket hårt och brinner mycket länge utan att behöva bytas ut.

Ekkol har dessutom en stark rökig smak, vilket kan ge dina rätter en extra dimension.

Bästa grillkolet för pizza

Att tillaga pizza i en kamado grill kräver kol som kan uppnå och bibehålla höga temperaturer under en längre tid. Träkol och Ekkol är särskilt bra alternativ för detta.

Träkol når snabbt höga temperaturer, vilket är perfekt för att få den krispiga, lätt brända botten som är kännetecknande för stenugnsbakad pizza.

Ekkol, å andra sidan, ger en stark, rökig smak till din pizza, och kan också hålla höga temperaturer under en längre tid, vilket gör det till ett utmärkt val för att baka pizza i kamado grill.

Bästa grillkolet för kamado grill

En kamado grill är känd för sin förmåga att behålla värme och för sin mångsidighet – den kan användas för snabb grillning vid höga temperaturer, långsam matlagning vid låga temperaturer, rökning, bakning och mer. Därför behöver du ett kol som är lika mångsidigt.

Ekkol är ett utmärkt val eftersom det brinner vid en hög temperatur och har en lång brinntid, vilket gör det perfekt för både snabba och långsamma grillningar. Dess starka rökiga smak kan också lägga till en extra dimension till dina rätter.

Quebracho är också ett bra val för en kamado grill, tack vare dess mycket långa brinntid och förmågan att producera en konstant, låg temperatur. Läs min sammanställning över bästa grillkolet för kamadogrillar.

Rulla till toppen